1 glas alcohol kan het risico op kanker vergroten
04 juli 2023 
in nieuws

1 glas alcohol kan het risico op kanker vergroten

Alcohol en gezelligheid zijn vaak onlosmakelijk verbonden in de Nederlandse cultuur, maar de realiteit is dat alcoholgebruik ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Volgens de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding, is 1 op de 10 gevallen van kanker bij mannen en 1 op de 33 gevallen bij vrouwen toe te schrijven aan alcohol. Alcohol is verbonden aan 7 soorten kanker: mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker.

Veel Nederlanders zijn zich niet bewust van deze risico's. Sterker nog, 20% denkt zelfs dat een dagelijks glas alcohol gezond is. Deze misvatting kan leiden tot risicovol drinkgedrag en ernstige gezondheidsproblemen, zoals leververvetting en kanker.

 Er wordt gesteld dat de gemiddelde Nederlander 9 liter pure alcohol per jaar drinkt. Dit alcoholgebruik kost onze gezondheidszorg en maatschappij enorm veel geld.

 Naast kanker, is er ook een verhoogd risico op ongevallen door overmatig alcoholgebruik. Denk hierbij aan huiselijk geweld, vechtpartijen en verkeersongelukken.

 Het voorkomen van kanker is complex en niet alleen een kwestie van gezonde levensstijl, maar één ding is zeker: alcoholconsumptie speelt een significante rol.

 Word bewust van de risico's van alcohol. Zeg ja tegen gezondheid, niet tegen alcohol.🚫🍷

[Onderzoek: Trimbos Instituut, KWF Kankerbestrijding]

Maak je jezelf zorgen over je alcoholgebruik? Praat er over met huisarts

Wil jij een gezondere levenstijl?, plan dan een gratis kennismaking. Met meer dan 20 jaar ervaring in de verslavingszorg werken we samen naar jouw gewenste situatie. 

cijfers alcohol

 


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen