Kennisbank

Succesvol zijn

Niets is zo persoonlijk als succes. Voor de één betekent succes het huishouden zelfstandig leren doen, de ander streeft naar een topfunctie op zijn werk. Hoe je succesvol wordt, is afhankelijk van een tiental factoren. Deze factoren zie je altijd terug bij succesvolle mensen.

Wat is succesvol zijn?

Succes? Dat is roem, geld en status, denk je misschien. Maar dat is te oppervlakkig gedacht. Uiteindelijk maken deze dingen je niet gelukkig.

Wat is dan wel echt succes? Eigenlijk kun je dat heel simpel omschrijven. Succes is het behalen van doelen die je jezelf stelt in je werk en je privéleven. Het is de goede afloop van een traject dat je zelf in gang hebt gezet. Die doelen bereik je met vallen en opstaan.

Wat die doelen zijn, dat verschilt per persoon. Het kan een promotie zijn naar een hogere, beter betaalde functie. Of het behalen van meer omzet dan in het voorafgaande jaar. Of het vinden van een betere balans tussen werk en privé.

Hoe word je succesvol?

Wat ook je doelen zijn: wil je succesvol worden, dan moet je voldoen aan een paar basisvoorwaarden. Je menselijke basisbehoeften moeten bevredigd zijn. Kort gezegd: je moet kunnen eten en drinken, een dak boven je hoofd hebben, en voldoende mensen om je heen die je liefhebben en accepteren. Ben je voortdurend bezig met ‘overleven’ dan is het een stuk lastiger om hogere, persoonlijke doelen na te streven.

Succesvol op je werk en in je leven: kritieke factoren

Je kent ze vast: voorbeelden van succes dat uitbleef. Die veelbelovende voetballer die op zijn zeventiende debuteerde bij Ajax, maar uiteindelijk bleef hangen in de middenmoot. Die zanger die één hit scoorde, maar daarna in de vergetelheid raakte.

Succes hangt niet af van één enkele factor. Met talent alleen kom je er niet. Hard werken is onmisbaar, maar ook onvoldoende als het talent er niet is. Succesvol word je door meerdere factoren. Je moet ‘compleet’ zijn.

Wat zijn dan die kritieke factoren? We onderscheiden er tien:

1. Verlangen

Alles in jou verlangt naar het bereiken van succes. Niet de wens van anderen, maar die van jezelf drijft jou. De motivatie is volledig intrinsiek. Je weet waar je naartoe wilt en brandt van verlangen om die weg in te slaan.

2. Kennis

Kennis is macht, zegt het spreekwoord en zo is het. Investeer in je doel. Volg opleidingen en cursussen. Leer situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Verdiep je in je vakgebied, in persoonlijke ontwikkeling en: in jezelf!

3. Haalbare doelen

Grote successen haal je in kleine stapjes. Leg de lat niet meteen te hoog. Maak je doelen dus haalbaar. Stel ze SMART op.

4. Evaluaties

Om succesvol te zijn moet je regelmatig pas op de plaats maken. Kijk of je altijd nog op je doel afgaat. Ga na wat nog moet veranderen en stuur bij.  

5. De juiste keuzes

Stel bij iedere keuze die je maakt de vraag: draagt dit bij aan mijn doel? Is deze uitgave verantwoord als je doel is om je financiën beter op orde te hebben? Leidt deze loopbaankeuze echt tot wat je écht wilt doen? Maak alleen die keuzes die je vooruit helpen.

6. Sociaal netwerk

Omring je met mensen die je vooruit helpen. Mensen die je inspireren en energie geven. Want succes behaal je niet in je eentje.

7. Balans

Overeind blijven ondanks de tegenslag die je onvermijdelijk krijgt. Doorzetten in mindere tijden. Ga na wat jou hindert in je doelen en wat jou uit balans brengt.  Breng jezelf eens in kaart. Kijk wat jou uit balans brengt en wat je nodig hebt om weer door te gaan.

8. Focus

Houd je doel voor ogen. Wat je doet, moet in dienst staan van dat doel. Stel de juiste prioriteiten. Bevalt je huidige werk niet meer? Investeer er dan ook niet meer in. Kijk naar wat je wél wilt en steek daar je energie in. Vergroot positieve ervaringen en verklein de negatieve.

9. Vlieguren

Succesvol word je door te doen, door ‘vlieguren’ te maken. Doe ervaring op en leer ervan. Doelen behaal je met vallen en opstaan. Of het nu gaat om presentaties geven, rondkomen met beperkt budget of sociale contacten onderhouden: je leert het door het te doen.

10. Een coach

Christiano Ronaldo, Barack Obama, Oprah Winfrey: de succesvolste mensen hebben een persoonlijke coach. Een coach helpt om je haalbare doelen op te stellen en stimuleert je om die ook na te streven. Een coach ondersteunt je in waar je tegenaan loopt en houdt je een spiegel voor.

Succesvol ben je niet meteen, het is een lange weg vol hindernissen. Zie fouten als leerpunten, en laat het hoofd niet hangen als het even niet lukt. Met deze tien kritieke factoren heb je handvatten om aan deze reis te beginnen. Succes op je weg naar succes!

Categories

Hoe word
jij succesvol?

(De coaches van Mentalcoach.nl helpen je succesvol te worden. Op je persoonlijke account kun jij je doelen SMART opstellen. Onze coaches helpen jou in je stappen naar succes. Registreer je bij Mentalcoach.nl.).