Kennisbank

Dit zijn de voorwaarden voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling

Wil jij het maximale uit jezelf halen? Zorg dan dat de basis in orde is. Persoonlijke groei en ontwikkeling van je talenten zijn pas mogelijk als je fundamentele behoeften zijn vervuld. Denk aan een goede gezondheid, een dak boven je hoofd en bevredigende relaties. Een coach kan je helpen om stapje voor stapje een stevige basis te scheppen.

Als millennial ervaar je veel druk. Je wilt uit jezelf halen wat erin zit, zo snel mogelijk en op alle levensgebieden. Tegelijk is het lastig een stabiel bestaan op te bouwen. Een woning vinden is moeilijk en op de arbeidsmarkt domineren de flex contracten. Je wilt jezelf ontwikkelen, maar bent tegelijk aan het overleven. Dit kan leiden tot burn-outs en depressies. Hoe kun je je richten op je ontwikkeling in de achtbaan die het leven soms is?

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een actief proces, waarin je zelf dingen moet veranderen. Misschien heb je een beeld van wat je wilt doen en de persoon die je wilt zijn. Maar op dit moment sta je daar voor je gevoel nog ver vanaf. Om te worden wat je wilt zijn, om echt uit jezelf te halen wat erin zit, moet je een proces op gang brengen. Dat proces, met alle successen die je met vallen en opstaan bereikt, noemen we ‘persoonlijke ontwikkeling’.

Persoonlijke ontwikkeling kun je nastreven op alle gebieden in je leven, zowel privé als in je werk. Misschien wil je een bepaalde opleiding doen. Of je droomt van een hogere, leidinggevende functie in je werk omdat je weet dat daar je talenten liggen. Of je wilt ander werk, waarin je misschien minder verdient, maar wel zinvoller bezig bent.

Persoonlijke groei en ontwikkeling volgens Maslow

De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow introduceerde in 1943 zijn motivatietheorie. Volgens Maslow hebben alle mensen dezelfde behoeften. Deze zijn hiërarchisch geordend. Je kunt je pas op hogere behoeften richten, als de lagere bevredigd zijn.

De 5 behoeften van Maslow

Dit zijn de voorwaarden voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling
  1. Organische of lichamelijke behoeften. Dit zijn je basale behoeften zoals eten, drinken, zuurstof, seks en slaap.
  2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid. Dit vind je in huisvesting, een vaste baan en nuttige relaties (‘netwerk’). Ook een goede gezondheid hoort hierbij.
  3. Behoefte aan sociaal contact. Op dit niveau moeten je relaties meer zijn dan alleen nuttig. Je wilt niet eenzaam zijn, je zoekt echte vriendschap en liefde.
  4. Behoefte aan waardering, erkenning en zelfrespect. Je wilt daadwerkelijk gezien worden, niet inwisselbaar zijn. Je daden moeten iets toevoegen. Je wilt respect voor wie je bent en wat je doet.
  5. Behoefte aan zelfverwezenlijking of zelfactualisatie. De hoogste behoefte. Je wilt je mogelijkheden volledig ontplooien, uit jezelf halen wat erin zit. Niet alleen ontwikkel je je talenten, je handelt ook naar jouw waarden. 

Fundament moet in orde zijn

Voor persoonlijke ontwikkeling moet het fundament in orde zijn, de onderste vier behoeften uit de piramide. Dat begint bij de onderste laag: de lichamelijke behoeften. Is daarin voldaan, dan kan de aandacht naar veiligheid, sociale contacten en waardering.

Je hebt voldoende en gezond eten en drinken nodig. Van tijd tot tijd moet je bewegen. En je hebt je rust nodig: voldoende slaap en ontspanning. Kortom: de drie R-en Reinheid, Rust en Regelmaat.

Je moet een stabiel dak boven je hoofd hebben, een betaalbare plek waar je je veilig voelt.  En mensen op wie je kunt bouwen. Mensen die je meer bieden dan alleen materiële behoeften, mensen die je erkennen en liefhebben. Deze basis moet er zijn voordat je vorm kunt geven aan je eigen ontwikkeling.

Tips voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Je hebt niet alles zelf in de hand. De woningnood is hoog, een ziekte kan je overkomen. Toch kun je zelf veel doen om de voorwaarden voor jouw persoonlijke ontwikkeling optimaal te maken:

  1. Stop met ongezonde gewoontes en vervang deze door gezonde. Leer jezelf een gezonde leefstijl aan. Ga op tijd naar bed en neem voldoende rust. Eet voldoende groenten en niet te vet. Rook niet en wees matig met alcohol. Sport regelmatig.

Natuurlijk, de praktijk is weerbarstig. Het is lastig gewoontes af te leren en te vervangen door nieuwe. De verleiding van de sigaret, het vette eten of het checken van de mail voor het slapen gaan blijft groot. De Amerikaanse onderzoeker James Clear ontwikkelde een methode waarmee je gezonde gewoonten wel eenvoudig kunt aanleren: stap voor stap

  1. Verander je leefgewoontes in kleine stapjes. Want hoe kleiner het stapje, hoe groter de kans op succes. Dit behaalde succes motiveert je voor de volgende stap. Totdat je het einddoel hebt bereikt en nieuw gedrag hebt aangeleerd.
  1. Vraag de hulp van een Het lijkt gemakkelijk gezegd: verander je levensgewoonten en doe dat in kleine stappen. Maar waar begin je? Hoe stel je doelen en hoe weet je dat de stappen daarnaartoe haalbaar zijn? Een coach spiegelt, zet je aan het denken en helpt je om zaken op een rijtje te zetten.

Persoonlijke groei en ontwikkeling met de coaches van Mentalcoach.nl

Persoonlijke groei begint bij de basis van je bestaan en gaat in kleine stapjes. Dat zijn de belangrijkste voorwaarden. Nothing breeds succes like succes. 

De coaches van Mentalcoach.nl kennen de problemen van millenials. Zij hebben de juiste diploma’s, werken voortdurend aan hun professionele ontwikkeling en hebben jaren werkervaring. In kleine stapjes naar een groot resultaat. Dat kun je verwachten van ondersteuning bij Mentalcoach.nl.

Categories

Nothing breeds succes like succes.

Word de beste versie van jezelf en registreer je voor het gratis membership!