Video Aspect Ratio: 16:9

Bokstherapie

samen intelligent bewegen

Ik wil meer weten

Wat is bokstherapie

Bokstherapie is een therapeutisch middel om persoonlijke groei en ontwikkeling te realiseren. Bokstherapie bestaat uit een combinatie van sport, spel en mentale begeleiding en wordt ook wel therapeutisch boksen of bokscoaching genoemd.

Waarom bokstherapie?

Bokstherapie helpt om barrières te doorbreken omdat ieder mentaal probleem ook een lichamelijke kant heeft. Stress is een goed voorbeeld: stress heeft invloed op je hartslag, beweging, bloedsuikerspiegel, slaap, ademhaling en lichamelijke spanning.

Daarom werken we bij bokstherapie op een lichamelijke manier aan verbetering. Dankzij het fysieke aspect is het mogelijk dat bokstherapie letterlijk zorgt voor een doorbraak die bij reguliere therapie langer op zich laat wachten, of zelfs helemaal niet plaatsvindt.

We focussen bij bokstherapie op zowel de mentale uitdagingen als de fysieke uitingen ervan. De lessen geven je een vorm van ontlading en maken je bewust van je gedachtes en gevoelens. Stap-voor-stap geven we concrete hulpmiddelen om je problemen beter (op een andere manier) te benaderen.

De positieve fysieke aspecten

Naast de mentale begeleiding en het aanpakken van de fysieke uiting daarvan, heeft bokscoaching nog meer voordelen, zoals de afvoer van cortisol  (stresshormoon) en het aanmaken van neurotransmitters in je lichaam. Dit zijn chemische stoffen die je lichaam aanmaakt wanneer je sport, ze worden ook wel gelukstofjes genoemd. Voorbeelden van deze stoffen zijn:

  • Dopamine
     Deze stof is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie. Dopamine zorgt voor een tevreden en beloond gevoel.
  • Serotonine
     Deze stof in ons lichaam is betrokken bij het reguleren van je stemming en slaappatroon en geeft een gevoel van tevredenheid  en innerlijke rust.
  • Endorfine
     Deze stof werkt pijnstillend en zijn medeverantwoordelijk voor een gevoeld van geluk en euforie.

Bokscoaching voor persoonlijke ontwikkeling

Therapeutisch boksen hoeft niet te starten met een mentaal probleem. Ook wanneer je jezelf persoonlijk wil ontwikkelen, biedt bokstherapie uitkomst. In dit geval is bokscoaching een betere term dan bokstherapie.

De basis van de lessen is bij bokscoaching gelijk, echter focussen we op het wegnemen van zaken die jouw persoonlijke groei tegenhouden of beperken, zoals onzekerheid, bescheidenheid, doortastendheid en assertiviteit.

werkvorm evalueren

Voor wie is bokstherapie?

Voor wie is bokstherapie?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is bokstherapie niet alleen voor millennials die worstelen met een mentaal probleem. Wil jij je persoonlijk ontwikkelen, of simpelweg een betere balans vinden in je leven? Dan is bokstherapie zeker een hulpmiddel dat je kan helpen.

Ook voor millennials die wel kampen met een mentaal probleem, biedt bokstherapie uitkomsten. De combinatie van mentale begeleiding en het aanpakken van fysieke uitingen ervan kunnen barrières doorbreken, bij klachten als:

  1. PTSS
  2. Burn-out
  3. Depressie
  4. Verslaving

Belangrijk om te vermelden is dat bokstherapie bij (chronische) mentale problemen niet de oplossing is voor het totale probleem. Het is in veel gevallen wel een goede aanvulling op je huidige (of toekomstige) behandeling en/of ondersteuning.

Mentalcoach werkt met bekende methodieken uit de zorg (zoals CRA, 8 fase model, ACT, motiverende gespreksvoering) en biedt jouw behandelaar alle mogelijkheden om mee te kijken én denken met je opdrachten en lessen.

Heb je een goede conditie nodig voor bokstherapie?

Nee, de gediplomeerde coaches van Mentalcoach passen de oefeningen aan op jouw fysieke én mentale situatie en zorgen ervoor dat de oefeningen altijd veilig worden uitgevoerd. We doen alleen de oefeningen die jij aankan en aan wil gaan.

We zoeken jouw grenzen op zonder hier over heen te gaan.

Voor de eerste les maken we altijd afspraken over jouw grenzen en hoe je die aangeeft. Zo spreken we een veilig woord af waarmee jij de oefening vroegtijdig stopt, wanneer je je fysiek of mentaal niet goed voelt.


therapetisch boksen groei en persoonlijke ontwikkeling

Welke resultaten behaal je met boktherapie?

Afhankelijk van je doelen, draagt bokstherapie bij aan:

  • Inzicht in je persoonlijke kwaliteiten en aandachtspunten
  • Rust in je hoofd
  • Verminderen van stress
  • Lekkerder in je vel zitten
  • Vergroten van je zelfvertrouwen
  • Beter aangeven van grenzen
  • Assertiever zijn

Hoe ziet een les eruit?

We starten de les met een kort gesprek over hoe het met jou gaat  en we bespreken je mentale en/of fysieke bijzonderheden die belangrijk zijn bij de les en het behalen van je doelen. Ook spreken we voorwaarden af voor de sessie, onder andere wat je wel of niet prettig vindt en waar je grenzen liggen.

Warming-up

Vervolgens gaan we over naar de warming-up. De warming-up bereid je lichaam goed voor op de fysieke inspanning die komen gaat. Dankzij de warming-up kunnen je hersenen soepel overschakelen van rust naar inspanning en het voorkomt blessures. Daarnaast verbinden we altijd een spelelement aan de warming-up en evalueren we dit kort voordat we beginnen met de boksoefeningen.

Boksoefeningen

Na de warming-up starten de bokstherapie-oefeningen. Welke oefeningen we doen, is volledig afhankelijk van jouw situatie en doelen. Onze coaches hebben een hele serie aan oefeningen tot hun beschikking die focussen op verschillende aandachtsgebieden, denk aan oefeningen die jouw bepaalde inzichten geven in jouw doen of laten, maar ook aan oefeningen die direct verbetering realiseren op een concreet aandachtsgebied, denk aan:

  • Met druk omgaan op je werk.
  • Grenzen signaleren en benoemen op sociale netwerken.
  • Meer rust in je hoofd en overzicht behouden.
  • Overtuigender communiceren.

Cooling down en evaluatie

Na de laatste boksoefening brengen we jouw lichaam weer langzaam in ruststand met een goede cooling down. Op dat moment nemen we ook de tijd om de les te evalueren.

Voorbeelden van oefeningen

Ontspanning vinden

Ontspanning vinden

De naam van de oefening zegt hier alles, deze oefeningen zijn bedoeld om jou te laten ontspannen. En dan bedoelen we: -werkelijk ontspannen-. Voor veel mensen is dit geen eenvoudige opgave. Onze coaches weten waar ze op moeten letten en brengen jou in de juiste gemoedstoestand voor de meer inspannende lessen die komen gaan. Dit doen ze met ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor geest en lichaam.


persoonlijke ontwikkeling door bokscoaching

Beter doseren

Veel mentale problemen hebben te maken met een verkeerde dosering. Te hard werken, geeft bijvoorbeeld stress. Bij deze oefeningen beoordelen we jouw dosering en leren we je hier de balans in te vinden.

Opvallend is dat de meeste deelnemers veel moeite hebben met juist doseren. Zij geven onze coaches met regelmaat terug dat deze oefening herkenbaar is met situaties in hun dagelijks leven.

Persoonlijke ontwikkeling door bokstherapie

Controle terugvinden en vasthouden

Controle verliezen is menselijk en kan iedereen overkomen. Op het moment dat we de regie dreigen te verliezen, ligt een staat van paniek op de loer. Daarom focussen we bij deze oefeningen niet alleen op het moment van verliezen van de controle, maar leren we je goede gewoontes aan die je helpen met het terugvinden en vasthouden van controle.

controle en regie houden met bokstherapie

Incasseren en grenzen aangeven

Ieder mensenleven kent tegenspoed en beproeving. Wanneer je gelukkig wil zijn, dan moet je hiermee om leren gaan en duidelijk zijn naar de mensen om je heen waar je grenzen liggen. Daarom leer je bij deze oefening (voor gevorderden) hoe je moet tegenslagen moet incasseren, want zonder ongemak is er op bepaalde gebieden geen groei mogelijk. Daarnaast leer je hoe je je grenzen aangeeft op het moment dat een situatie voor jou onhoudbaar of onacceptabel wordt.

ontrole.

Locatie

Bokstherapie geven we zowel op locatie als bij ons op het prachtige coaching centrum waar we beschikking over alle faciliteiten zoals bokshandschoenen, instrumenten, bokszakken en zelfs een boksring! Samengevat alle materialen om jou optimaal te laten groeien in je persoonlijke ontwikkeling!


Plan een gratis kennismakingsgesprek om vrijblijvend te bespreken wat bij jou past. 


Plan gratis een kennismaking

Stel tijdens een kennismaking al je vragen om te beoordelen of onze ondersteuning bij je past

ja ik wil een vrijblijvend gesprek

Bokstherapie

Moet ik materialen aanschaffen zoals bokshandschoenen?

Je ontvangt van ons alle materialen die je nodig hebt voor de bokstherapie-sessie, zoals binnenhandschoenen, en uiteraard de bokshandschoenen. De gymzaal is voorzien van alle hulpmiddelen die we nodig hebben. Ook werken we met professionele instrumenten zoals de BlazePod, waarmee we reactiesnelheid en concentratievermogen trainen.

Ook krijg je een werkboek aangeboden waarin je jouw doelen en verbetering vastlegt.

Wat zijn de kosten voor bokstherapie?

Individuele sessies

De kosten voor individuele (1-op-1) bokstherapie bedragen 145,- euro per sessie, totaal 75 minuten

Groepssessie

Mentalcoach verzorgt tevens maatwerk groepssessies voor bedrijven of verenigingen. Vraag hiervoor een offerte aan.

Op welke locatie wordt bokstherapie gegeven?

De bokstherapielessen vinden plaats in ons prachtige coachingscentrum waar we o.a. zelfs beschikken over een eigen boksring in een huiselijke en veilige sfeer. Alternatieve locaties zijn bespreekbaar, maar hier zijn extra kosten aan verbonden. Neem hiervoor contact met ons op.

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding voor bokstherapie?

Voor de meeste mensen bestaat er geen vergoeding voor bokstherapie en blijf het vooral een investering in jezelf. Therapeutisch boksen wordt in 2022 dan ook niet vergoed vanuit de zorgverzekering.

Er zijn echter enkele uitzonderingen waardoor sommige mensen toch in aanmerking komen voor een vergoeding voor bokstherapie:

Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden een gedeeltelijke vergoeding voor bokstherapie, maar de voorwaarden van je aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar.


Sommige werkgevers zijn bereid om bokstherapie te vergoeden wanneer je kampt met klachten die het presteren op de werkvloer belemmeren, bijvoorbeeld bij een burn-out. Ga in dit geval het gesprek aan met je werkgever.

Hoelang duurt een sessie ?

Een sessie duurt totaal 75 minuten