Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Stress is een gezonde reactie op spannende gebeurtenissen. verwerkt het lichaam de stress snel als de gebeurtenis voorbij is. Maar de spanning kan ook chronisch, met gevolgen voor je lichamelijke lichamelijke. Hoelang het dan duurt de stress uit je lichaam is niet eigen.
Je hebt het misschien. Je kunt geen roest meer vinden. 's Nachts je over de dingen met je overdag te maken hebt. Keuzestress over de richting die je wilt gaan. De prestatiedruk op je werk. Je vaste lasten die je eigenlijk moeizaam kunt betalen. Knagende twijfels over je relatie. Je spieren staan stram, je eetlust is minder, je stammend bedrukt. Het lukt je niet die spanning kwijt te kwijt te raken. Je hebt last van chronische stress.
Wat is stress?
Stress is een lichamelijke en geestelijke spanningsreactie op prikkels. Die prikkels zijn situaties die je als volgt van onaangenaam ervaren. Stress voor veranderingen en toekomstige acties opmerkt en handelt. Je vlucht weg, of gaat de confrontatie aan met de situatie.
Dat je stress ervaart, is dus natuurlijk en zelfs gezond. Elke keer dat je deelneemt aan het verkeer van thuis gaat, zorgen voor stressreacties in je lichaam dat je voorzichtig en verantwoordelijk handelt.
Stress wordt ongezond als dit chronisch wordt. Je lichaam krijgt dan niet meer de tijd om de spanningen te verwerken. Hierdoor krijg je lichamelijke en klachten. In het geval kan dit leiden tot een burn-out van depressie.
Wat gebeurt er als je stress in je lichaam hebt?
Als je in een stressvolle situatie bent, maakt je bijnierschors het hormoon cortisol aan. Dit hormoon staat ook wel bekend als het 'stresshormoon'. Cortisol vermogens je hartslag en zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgen. Je hebt de energie om met de situatie om te gaan. Als je problemen hebt, dan is het gevaar het cortisolgehalte.
Stel: je rijdt in het verkeer. Jij rijdt door het groene licht, maar van de andere kant rijdt een automobilist door rood. Je cortisolgehalte schiet omhoog, het lichaam komt in de actiemodus en je trapt op de rem. Alles loopt goed af en langzaam je weer rustig worden. Je lichaam neemt de cortisol geleidelijk weer op.
Dit is een voorbeeld van kortstondige spanning. Maar in je dagelijks leven heb je vaak te maken met langdurige stress. Een combinatie van werkdruk je woonplek, problemen in je: alle factoren die zorgen dat je chronisch geste bent en dat de cortisol in je lichaam zich ophoopt.
Wat zijn de symptomen van chronische stress?
Als je te veel chronische stress hebt, staat je lichaam in staat van paraatheid. Je voelt een constante spanning in je lichaam. Dit vergt veel energie, en op de lange termijn kan dit je uitputten.
Wat zijn typische stressklachten?
- slaapproblemen en vermoeidheid
- hartkloppingen
- verhoogde bloeddruk
- overdrijven
- problemen en maagklachten
- een sombere, depressieve stemming, een 'kort lontje'
- concentratieproblemen
Op de lange duur kan chronische stress leiden tot een depressie van burn-out.
Hoe kom je van chronische stress af?
De Amerikaanse neurowetenschapper Candace Beebe Pert deed in de jaren '70, '80 en '90 uitgebreid onderzoek naar de invloed van emoties op ons lichaam op cellulair niveau. Ze hebben dat bewerkingen op gang, die je echt functioneel maken. Een voorbeeld hiervan is de invloed van ophopende cortisol op je lichaam.
Er zijn hormonen die juist het tegenoverstelde effect hebben als cortisol. Dit zijn de endorfinen, of 'gelukshormonen'. Endorfinen dat stress uit het lichaam verdwijnen en je een ontspannen, prettig gevoel krijgt.
Je kunt zelf chronische stress uit je lijf krijgen. Zorg dat je lichaam deze gelukshormonen gaat maken. Dit doe je door je aan te passagier:
- Eet gezonde voeding. Houdt de Schrijf van Vijf aan, eet gevarieerd en mijd zoveel mogelijk vet eten. Neem supplementen.
- Ontspan voldoende. Maak tijd vrij voor dingen waar je blij van wordt. Zet alles echt opzij, kijk niet tijdens die boswandeling zelfs in je mail op de smartphone.
- Doe aan beweging en sport. Niets maakt zoveel en zoveel mogelijk sporten, fietsen van welke sport. Doe minimaal 150 minuten per week een matige of intensieve inspanning. Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
- Schijnt de zon? Pak 'm mee! Vitamine D maak je aan met zonlicht. Het maakt dat je je prettig voelt.
Terug naar de vraag 'Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is verdwenen'. Korte spanning lijkt snel te verdwijnen. Toch heeft het lichaam nog enkele dagen nodig om de stress uit je systeem te krijgen. Maar bij een echte burn-out kan het maanden duren je lichaam stressvrij is. Chronische stress verdwijnt niet zomaar uit je lichaam. Hier moet je zelf iets aan doen. En het goede nieuws is: dit kun je ook, met gewone middelen.
Heb je laatste van stress, download vandaag nog helemaal gratis het exclusieve E-werboek 'eerste hulp bij stress' !