controle

Hoe word je succesvol? 10 essentiële factoren

Succesvol zijn

Niets is zo persoonlijk als succes. Voor de één, succes het huishouden zelfstandig leren doen de ander streeft naar een topfunctie op zijn werk. Hoe succesvol, is afhankelijk van een tiental factoren. Deze factoren zie je altijd terug bij succesvolle mensen.


Wat is succesvol zijn?

Succes? Dat is roem, geld en status, denk je misschien. Maar dat is te oppervlakkig gedacht. Deze dingen je niet gelukkig maken.


Wat is dan wel echt succes? Eigenlijk kun je dat heel simpel omschrijven. Succes is het behalen van doelen die je jezelf stelt in je werk en je privéleven. Het is de goede afloop van een traject dat je zelf in een bende gezeten hebt. Die doelen bereiken je met vallen en opstaan.


Wat die doelen zijn, gegevens per persoon. Het kan een promotie zijn naar een betere, betere functie. Van het gerealiseerde van meer omzet dan in het jaar. Of het vinden van een betere balans tussen werk en privé.


Hoe word je succesvol?

Wat ook je doelen zijn: wil je succesvol worden, dan moet je voldoen aan een paar basisvoorwaarden. Je dagelijkse basisbehoeften moeten bevredigd zijn. Kort gezegd: je moet eten en drinken, een dak boven je hoofd hebben, en voldoende mensen om je heen en te accepteren. Ben je voortdurend bezig met 'overleven' dan is het een stuk lastiger om betere, persoonlijke doelen na te streven.


Succesvol op je werk en in je leven: kritieke factoren

Je kent ze vast: voorbeelden van succes dat uitbleef. Die financiële voetballer die op zijn zeventiende debuuteerde bij Ajax, maar uiteindelijk blijven hangen in de middenmoot. Die zanger die één hit scoorde, maar daarna in de vergetelheid muziek.


Succes hangt niet af van één factor. Met talent alleen kom je er niet. Hard werken is onmisbaar, maar ook onvoldoende als het talent er niet is. Succesvol woord je door meerdere factoren. Je moet 'compleet' zijn.


Wat zijn dan die kritieke factoren? Wij onderscheiden er tien:


1. Verlangen

Alles in jou verlangens naar het bereiken van succes. Niet de wens van anderen, maar die van jezelf drijft jou. De motivering is volledig. Je weet waar je naartoe wilt en brandt van verlangen om die weg in te slaan.


2. Kennis

Kennis is macht, zegt het spreekwoord en zo is het. Investeer in je doel. Volg opleidingen en cursussen. Leer situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Verdiep je in je eigendom, in ontwikkeling en: in jezelf!


3. Haalbare doelen

Grote successen in kleine veranderingen. Leg de lat niet direct te hoog. Maak je doelen dus haalbaar. Stel ze SMART op.


4. Evaluaties

Om succesvol te zijn moet je regelmatig pas op de plaats maken. Kijk of je altijd nog op je doel afgaat. Ga na wat nog veranderen en stuur bij.


5. De juiste keuzes

Stel bij elke keuze die je maakt de vraag: draagt dit bij aan mijn doel? Is deze uitgave verantwoord als je doel is om je uitgaven beter op orde te hebben? Leidt deze loopbaankeuze echt tot wat je echt wilt doen? Maak alleen die keuzes die je vooruit helpen.


6. Sociaal netwerk

Omring je met mensen die je vooruit helpen. Mensen die je inspireren en energie geven. Wil je succes behaal je niet in je uitvoering.


7. Balans

Overeind blijven ondanks de tegenslag die je onvermijdelijk krijgt. Doorzetten in mindere tijden. Ga na wat jou hindert in je doelen en wat jou uit balans brengt. Breng jezelf eens in kaart. Kijk wat jou uit balans brengt en wat je nodig hebt om weer door te gaan.


8. Focus

Houd je doel voor ogen. Wat je doet, moet in dienst staan van dat doel. Stel de procedure. Bevalt je huidig werk niet meer? Investeer er dan ook niet meer in. Kijk naar wat je wel wilt en daar je energie in. Vergroot positieve ervaringen en verticaal de negatieve.


9. Vlieguren

Succesvol woord je door te doen, door 'vlieguren' te maken. Doe ervaring op en leer ervan. Doelen behaal je met vallen en opstaan. Of het nu gaat om presentaties geven, rondkomen met beperkt budget of sociale contacten onderhouden: je leert het door het te doen.


10. Een coach

Christiano Ronaldo, Barack Obama, succesvolle Oprah Winfrey: succesvolle mensen hebben een persoonlijke coach. Een coach helpt je om je doelen op te stellen en bevordert je om ook na te streven. Een coach ondersteunt je in waar je tegenaan loopt en houdt je een spiegel voor.


Succesvol ben je niet meteen, het is een lange weg vol hindernissen. Zie fouten als leerpunten, en laat het niet gebeuren als het zelfs niet lukt. Met deze tien kritieke factoren heb je handvatten om aan deze reis te beginnen. Succes op je weg naar succes!

Wil je ook met jouw succesvolle methodieken doelgericht werken aan groei en persoonlijke ontwikkeling? Door 20 jaar kennis en ervaring hebben we de beste trainingen voor jou! Bekijk ons aanbod .

Reactie plaatsen