Gelukkig zijn

Gelukkig zijn: Een reis naar innerlijke rust en Levensdoel

22 oktober 2023

Tijdens zijn recente kerstrede sprak de koning uit dat geluk geen obsessie mag zijn. Deze gedachte wordt ook onderstreept door de wetenschap achter gelukkig zijn. 

Gelukkig zijn: Een wetenschappelijke reis naar innerlijke rust en levensdoel

Het streven naar gelukkig zijn is diepgeworteld in onze cultuur. Maar zoals de koning terecht opmerkte, mag deze zoektocht niet ontaarden in een ongezonde obsessie. Het begrijpen van wat gelukkig zijn echt betekent, is essentieel.

De diepgaande wetenschap achter gelukkig zijn

Diverse studies hebben zich gericht op de mechanismen achter gelukkig zijn. De positieve psychologie, met koplopers als Professor Martin Seligman, heeft het PERMA-model geïntroduceerd dat de vijf kerncomponenten van welzijn belicht: positieve emoties, betrokkenheid, relaties, betekenis en prestatie.

Wat drijft jou in je streven naar Gelukkig zijn?

De kracht van intrinsieke motivatie en de rol daarvan in gelukkig zijn wordt ondersteund door de onderzoeken van Edward Deci. Zijn werk benadrukt het belang van autonomie, bekwaamheid en verbondenheid in onze reis naar gelukkig zijn.

Het **World Happiness Report** toont aan dat gelukkig zijn voortkomt uit een mix van persoonlijke gezondheid, sterke sociale netwerken en een ondersteunende omgeving. 

Innerlijke rust speelt een cruciale rol in duurzaam gelukkig zijn. Hier echoën de woorden van Henry David Thoreau, die treffend opmerkte: "Geluk is als een vlinder; als je erachteraan gaat, blijft het altijd net buiten bereik, maar als je rustig blijft zitten, kan het op je neerdalen."


vlinder geluk


In de reis naar gelukkig zijn, is het fundamenteel om te beseffen dat het een innerlijke staat is. Zelfkennis, acceptatie en het volgen van je eigen passies zijn hierin de sleutels.

Jouw Route naar Gelukkig Zijn

Gelukkig zijn begint met de eerste stap: het verlangen om jezelf te begrijpen en te groeien. Wil je ondersteuning op je pad naar gelukkig zijn? Onze 1:1 coaching kan je begeleiden naar jouw unieke versie van gelukkig zijn. Neem contact op voor meer informatie en begin je reis naar innerlijke rust en levensdoel vandaag nog.


Reactie plaatsen