geluk

Optimaal gelukkig worden

06 februari 2022

Wat is geluk

Iedereen voelt zich graag gelukkig. Wat is geluk en hoe weet je of je dit bent?


Geluk kun je omschrijven als zorgeloos en verzadigbaar. Of je jezelf gelukkig voelt, heeft te maken met de mate waarin je behoeften vervuld worden. Eerst komen de eerste basisbehoefte zoals eten, drinken, zuurstof, seks en slaap. (Maslow). Hierna volgen de overige behoeften en is het de vraag wanneer en hoelang je verzadig bent. Op het moment dat je verzadigd bent, ervaar je het optimale gevoel van geluk.


Geluk en zingeving zijn onlosmakelijk van elkaar. Geluk motiveert het zingevingsysteem en het zingevingsysteem heeft een directe bijdrage aan jouw geluk. Met zingeving worden de drijfveren bedoeld. Wat motiveert iemand, wat is het verlangen en de intrinsieke motivatie?


Geluk is een gevoel, dat maakt het voor de wetenschap moeilijk om te benaderen. Daarom wordt geluk (tevredenheid) soms in een rapportcijfer uitgesproken. Door de uitkomsten te vergelijken kun je geluk meten.


Hoe gelukkig is Nederland?

Nederland hoort (ondanks corona) bij de gelukkigste landen ter wereld. Volgens het World Happiness Report staat Nederland op nr. 5 en Finland op nr 1. Het World Happiness Report is gebaseerd op drie jaar onderzoek naar hoe gelukkig burgers zelf zeggen te zijn. In het onderzoek is o.a. gekeken naar het aantal gezonde levensjaren dat mensen kunnen verwachten en vrijheid van corruptie bij de overheid en het bedrijfsleven. Uit de cijfers komt naar voren dat de coronapandemie slecht is voor de mentale gezondheid. Bijna alle landen scoren dit jaar minder goed op dit onderdeel dan voorgaande jaren.


Het geheim om gelukkig te zijn

Volgens een 75 jaar durende Harvard studie is er maar één geheim en dat is geen roem, geld of status. Goede relaties met familie, vrienden en onze omgeving houden ons gelukkiger en gezonder.


Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat de meest gelukkige mensen een hechte band hebben met familie, vrienden, het sociaal netwerk. Deze doelgroep is doorgaans ook lichamelijk vaak gezonder. Het onderzoek toont ook aan dat wanneer je een hechte band hebt met een persoon, dat dit je zenuwstel kalmeert en je hersenen langer jong blijven. Tevens is er sprake van minder emotionele en fysieke pijn.


Een opvallende conclusie is dat het beter is om 1 goede relatie te hebben waarbij je jezelf veilig voelt en kwetsbaar durft op te stellen dan meerdere personen waarbij dit niet kan. Beter een hand vol dan een land vol vrienden.


Een andere belangrijke conclusie is dat mensen die getrouwd zijn, nooit uit elkaar zijn geweest en geen zorgwekkende relatieproblemen hebben, beter presteren bij geheugentests. Ook hebben gelukkige gehuwden minder kans op dementie.


Daarnaast is er in een gezonde relatie meer sprake van lichamelijk contact. Telkens wanneer er sprake is van liefdevol lichamelijk contact, maakt het lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan. Dit is een belangrijk stofje in je hersenen dat verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Dit stofje zorgt ervoor dat er minder van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Daarnaast maakt oxytocine je vrolijk, geeft je zelfvertrouwen en verlaagt het je bloeddruk. 


Optimaal gelukkig worden

Een hoogleraar uit Harmelen die al meer dan 50 jaar onderzoek doet naar geluk bevestigt dat je als eerste basisbehoefte moet bevredigen. Daarna komen de behoeften zoals contact en activiteit. Activiteit en geluk gaan hand in hand. Als je bezig bent en daarbij je capaciteiten gebruikt, worden de hersenen beloond met een positief gevoel. Vandaar dat actieve mensen meestal gelukkiger zijn dan minder actieve mensen.


Het is belangrijk om op verschillende gebieden je gewenste situatie in kaart te brengen. Een gewenste situatie kan een andere woning zijn, een relatie, maar ook een positievere mindset. Om jou hierbij te helpen bieden we gratis een persoonlijke leerdoelenpagina waar je in een veilige omgeving je gewenste situatie vast legt.


En misschien is het je al opgevallen, we beginnen op de leerdoelenpagina direct met zingeving: wat zijn jouw drijfveren? Geluk en zingeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Wil jij investeren in meer geluk en minder stress? Bekijk dan ons aanbod. 

Reactie plaatsen