Keuzes maken in het leven met de ‘Cirkel van invloed en betrokkenheid’

Keuzes maken in het leven met de 'Cirkel van invloed en aankoop'

Een van de instrumenten waarmee we als coaches actief werken is de 'Cirkel van invloed en uitbreiding' van Stephen R. Covey.


Door actief te werken om de cirkel van invloed te maken en te maken met waar je invloed op hebt. Je bent beter in staat bent om de juiste keuzes te maken in het leven met minder stress en zorgen. Hierdoor voorkomen we dat tijd en energie gaat aan de onderwerpen waar je geen invloed op kunt voorkomen. Niemand wil zijn tijd en energie verspillen!


Welke keuzes in de cirkel van uitbreidingAfbeelding: Cirkel van aanbouw 


Keuzes maken in het leven is soms lastig. Om problemen van elkaar te scheiden kunnen we een cirkel van trekken. In de cirkel van plaatsen we onderwerpen waar je gedachten en/of minder betrokken bent.

Dit kan je doen door kritisch te beoordelen waar je de meeste tijd en energie in steekt.

Bij allerlei zaken zijn we betrokken, zoals familie, problemen op het werk, onze gezondheid, oorlogen en bijvoorbeeld corona ontwikkelingen. Hoeveel invloed hebben deze onderwerpen op jouw leven? En welke keuzes in het leven heb jij gemaakt?


Reactieve mensen richten zich vooral op de cirkel van integratie. Veel tijd en aandacht naar problemen in de omgeving en onderwerpen waar ze minimaal tot niets aan kunnen doen. Reactieve mensen hebben een afwachtende houding en keuzes in het leven worden meestal door de omgeving gemaakt. Kenmerkend voor reactieve is bijvoorbeeld een slachtofferrol en mensen ontstaan bij een ander neerleggen. Omdat de focus verkeerd ligt, worden nieuwe kansen verwaarloosd.

Een gevolg daarvan is dat de cirkel van invloed krimpt en het gevoel van regieverlies vergroot. De omgeving bepaalt jouw humeur, geluk en jouw dag.


Zolang we ons richten op de cirkel van het bereiken van we niets.
Afbeelding: Cirkel van invloed krimpt


Welke keuzes in de cirkel van invloedafbeelding: cirkel van invloed en uitbreiding


In de cirkel van uitbreiding wij de cirkel van invloed. Hier plaatsen we de onderwerpen waar we wel directe invloed op hebben. Door vast te stellen aan welke van de twee cirkels je de meeste tijd kwijt bent, wordt het al snel uitzetten van de focus juist ligt en de optimaal wordt besteed.


Proactieve mensen richten zich op de cirkel van invloed en vooral op onderwerpen waar ze echt iets aan kunnen doen. Een positief gevolg hiervan is dat de cirkel van invloed wordt vergroot! Welke keuzes maak jij in je leven?
Afbeelding: Cirkel van invloed vergroot


 


3 soorten problemen

De problemen waarmee we in het leven kampen heeft Stephan Covey verdeelt onder 3 categorieën:


 1. Directe invloed

Problemen die hieronder vallen zijn op te lossen door aan onze (karakter) eigenschappen te werken. Aan karaktereigenschappen kan je zelf werken en aanpassen. Je eigen gedrag ligt binnen de cirkel van invloed.


2. Indirecte invloed

Problemen die zich hier afspelen zijn op te lossen door stil te staan welke methode je gebruikt om het probleem op te lossen. Hoeveel en welke methodes beheer je?


3. Geen invloed

Tot slot zullen er problemen zijn waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Bijvoorbeeld door wat in het verleden is gebeurd van mogelijke omgevingsfactoren. Je leert met deze dingen leven, zonder het probleem daadwerkelijk te accepteren.


Als je bewust bent in welke categorie jouw probleem valt, ben je in staat om actie te zetten tot de oplossing. Dat ook voor het problemen die zich anders voordoen in de categorie 'geen invloed'.


Praktijkvoorbeeld: In 4 stappen keuzes maken in het leven met de 'Cirkel van invloed en aankoop'

Mevrouw X dagelijks met stress, onrust en had het gevoel dat de haar leven het gevoel. S nachts lag mevrouw te piekeren en had een slechte nacht. Samen met mevrouw hebben we methodisch gewerkt volgens stappen.
Afbeelding: helikopterview


Stap 1: Beoordeel vanuit een 'helikopterview' de situatie.

Door de situatie van bovenaf te bekijken is mevrouw beter in staat om de problemen te beoordelen en keuzes te maken in het leven. Vanuit een 'helikopterview' wordt gestimuleerd om vanuit een andere bril naar de problemen te kijken en te relativeren.
Stap 2: beoordelen in de meeste tijd en besteed energie besteed

Bij allerlei problemen is betrokken, maar niet op alle problemen heeft mevrouw een directe invloed. Vanuit de 'helikopterview' beoordeeld beoordeeld samen met haar coach in welke cirkel ze de meeste tijd en energie besteed.


Stap 3: welke invloed heeft de cirkel van uitbreiding op jou?Afbeelding: Cirkel van invloed krimpt


Door de problemen te plaatsen in beide cirkels werd het al snel voor mevrouw dat vooral vooral op de cirkel van uitbreiding. Veel van haar tijd besteed aan de corona en ontwikkelingen en de problemen die zich bij familie afspelen.

Allerlei zaken waar mevrouw minimaal tot niets aan kon doen, maar haar wel veel tijd, energie en vooral vreugde kosten. Dit was voor mevrouw confronterend, maar ook gericht om aandacht en energie anders te verdelen


Stap 4: hoe vergroot je de cirkel van invloed / waar liggen de kansen?

Mevrouw heeft besloten om andere keuzes te maken in het leven en nam een actieve houding aan. Dit resulteert in de regie terug en zich op zaken waar ze wel directe invloed op had.
afbeelding: Cirkel van invloed vergroot


Mevrouw ondernam meer leuke ontspannende activiteiten en gericht zich op de basis zoals structuur en gezond eten. Door bewuster te leven en te relativeren was ze ook in staat om haar grenzen te vermelden naar familie en vrienden. Met het gevolg van de omgeving positieve en haar complimenteerde op de toekomstige ontwikkelingen.

De positieve energie was 'besmettelijk' en de cirkel van invloed is vergroot.

Wil jij ook met succesvolle methodieken doelgericht werken aan ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling? Door 20 jaar kennis en ervaring hebben we de beste trainingen voor jou! Bekijk ons aanbod .

Reactie plaatsen