kompas

Het Persoonlijk ontwikkelingsplan, in 4 stappen je doelen realiseren

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Ontwikkel het Persoonlijk ontwikkelingsplan voor jou! Doelen stellen en je koers bepalen, uitgangspunt op weg naar jouw situatie. Maar wat zijn eigenlijk doelen en hoe jij ze? In dit artikel leggen we je in 4 stappen uit hoe jij je droment.


Wat zijn de doelen van het Persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een doel is een onderlinge situatie, een situatie die je kunt. Dit brengt ons direct naar het startpunt, je drijfveren. Ieder nieuw leerdoel begint met het 'waarom'? Wees bewust van het doel van het geloof in het leer. Simon Sinek, auteur en spreker, heeft het prachtig denkmodel 'the golden circle' ontwikkeld. Vanuit het 'waarom' breng je in kaart 'wat' je wilt bereiken.


Stap 1: Het begint met waarom

De eerste stap in uw doelen is op een toekomstige doelen situatie in kaart. Om je persoonlijke te helpen hebben we in het persoonlijk account een leerdoelen pagina ingericht. Een persoonlijk ontwikkelingsplan om gericht te werken aan jouw toekomst. De leerdoelen pagina is gebaseerd op de methodiek 8 fasemodel. Diverse onderzoeken ontdekken aan dat deze succesvolle methodiek wordt vaak gebruikt door de praktische insteek en het structureel werken.


De leerdoelenpagina hebben we in 7 algemene onder mentale gezondheid, werk wonen en sociale relaties. Dit maakt het voor persoonlijke doelen te stellen en je verbetering bij te houden.


Op de leerdoelenpagina starten we met persoonlijke leerzin van het leven. Dit klinkt mogelijk heel zwaar, maar we dagen je graag uit om bewust te worden van jouw doelgerichte motivatie, jouw verlangen, jouw 'waarom'.


Het is belangrijk dat je op ieder moment de situatie in kaart brengt. Is dit niet helder, bijvoorbeeld hulp aan een persoon uit je netwerk van een van onze coaches. Als je situaties waarin niet helder is, kan dit het maken van leerdoelen stagneren. Neem geen erfenis mee naar de volgende fase.


Stap 2: niets leidt tot succes, zoals succes

Nu jouw persoonlijke situatie in kaart wordt gebracht, is de datum van je doelen volgens de SMART-methode. De SMART methode staat voor:


Specifiek

Meetbaar

Acceptabel

Realistisch

Tijdgebonden

Voorbeeld SMART leerdoel (leefgebied werk)


De aankomende 8 weken breng ik in kaart hoe ik projectleider word


Om jou te helpen bij het opstellen van je SMART doelen hebben we de volgende video voor je ingericht.


Ons advies is om doelen te stellen op korte termijnen. Door voor kortere termijn te gaan ervaren je continuïteit en winst. Geniet van je en krijg je plezier in het werken aan je persoonlijk ontwikkelingsplan. Niets kweekt succes, zoals succes.


Stap 3: en… actie!

Nu de eerste fasen zijn afgerond, leg je acties vast aan SMART doel. Maak voor jezelf een top 3 van acties die ervoor zorgen dat jij jouw doel bereikt.


Voorbeeld (leefgebied werk):


De aankomende 8 weken breng ik in kaart hoe ik projectleider word


Acties:


-ik onderzoek welke studie ik nodig heb


-ik bespreek mijn situatie met mijn werkgever


-ik breng in kaart wat de kosten zijn


Stap 4: ontwikkeling en bijstellen van het Persoonlijk

In deze fase houd je bij van alles volgens plan verloopt. Het is belangrijk dat je de leerdoelen frequentevalueert en bijstelt. Beoordeel van de acties effect hebben, dat leerdoelen behaald worden en nog actueel zijn. Zo niet, stel dan tijdig bij.

Evalueer jouw doelen samen met een persoon uit je sociaal netwerk van met een van onze coaches. De omgeving aandachtspunten waar jij minder bewust van bent.

Met alleen doelen stellen boek je geen resultaten, het succes zit ook in de uitvoering. Ga bewust en actief met je leerdoelen aan de slag. Stel je hebt een luxe boot met meer dan 20.000 pk, maar geen koers, dan vaar je doelloos rond tot de brandstof op is. Dit geld ook voor jou als je geen koers vastlegt.

Naast het SMART opstellen van uw leerdoelen is het maken van uw persoonlijke situatie. Maak er, voor de juiste focus en continuïteit, een gewoonte van om dagelijks je leerdoelenpagina te bezoeken. Zo groei je door en heb je plezier in het werken aan je persoonlijk ontwikkelingsplan.

Je staat er niet alleen voor. Vraag de omgeving van een van onze coaches om hulp, maak jezelf waardevol. Christiano Ronaldo, Barack Obama, succesvolle Oprah Winfrey: succesvolle mensen hebben een persoonlijke coach. Een coach helpt je om haalbare doelen op te stellen en bevordert je om die ook na te streven. Een coach ondersteunt je in waar je tegenaan loopt en houdt je een spiegel voor.

Wil jij ook met succesvolle methodieken doelgericht werken aan ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling? Door 20 jaar kennis en ervaring hebben we de beste trainingen voor jou! Bekijk ons aanbod .

Reactie plaatsen